Constitutioneel eczeem
Constitutioneel eczeem

Wanneer je eczeem hebt kun je daarop zalf of crèmes smeren. Hormoonzalven zorgen ervoor dat de ontsteking minder wordt. Hierdoor worden de roodheid en jeuk minder. Wanneer je eczeemplekken hebt smeer je die in met de zalf. Heb je bijvoorbeeld veel plekjes eczeem op je arm? Dan smeer je je hele arm in.

Daarnaast zal de dokter je altijd ook een vette zalf of crème geven. Jouw huid is droger dan normaal. Dit is niet fijn en zorgt ervoor dat je jeuk hebt. Het is goed om minstens twee keer per dag je huid in te smeren met vette zalf. Samen met je ouders en de dokter wordt overlegd welke zalf of crème je zal gaan gebruiken.

Wat kun je nog meer doen? Ben je in bad of onder de douche geweest? Dan is het goed om je huid te deppen, niet om te wrijven. Wrijven is niet goed voor je huid. Meteen na het droogdeppen, is het goed om je huid weer in te vetten.

Je kunt er ook op letten wat voor soort kleding je aandoet. Wanneer je eczeem hebt, heb je vaak het meeste last van kleding van wol of synthetische stoffen. Het is meestal het beste om kleding van katoen aan te doen.

Heb je erg last van jeuk? Probeer dan niet te krabben, maar wrijf over je huid. Dit kun je doen met een zachte katoenen doek of door je kleding heen. Ook kun je proberen te kloppen op de huid. Het kan ook helpen om bij jeuk ontspanningsoefeningen te doen. Spanning kan er namelijk voor zorgen dat je eczeem erger wordt.

Wil je naast deze patiënteninformatie meer weten?

Ga naar de officiële medische richtlijn
 

Stichting Kind en Ziekenhuis© 2015  | Disclaimer  |  Contact  |  Promotie  |  Patiënteninformatie toevoegen  |  Inloggen