Lui oog
Lui oog

Als je luie oog tijdens de behandeling steeds wat beter gaat zien, dan werkt de behandeling. Gaat het nog niet beter, dan kan het zijn dat je wat meer moet plakken/druppelen/afdekken of een andere behandeling moet gaan doen. Dit overlegt de orthoptist dan met jou en je ouders.

Wanneer is mijn ‘luie oog’ weer een ‘goed oog’?

Als je bezig bent met de behandeling en je luie oog ziet (bijna) net zo veel als je goede oog, dan is je oog niet meer lui. Je kunt dan wat minder gaan plakken/druppelen/afdekken of zelfs helemaal stoppen.

Het stoppen met de behandeling gaat vaak in stapjes zodat je luie oog ook goed blijft zien met minder hulp. Als je oog zelf zonder hulp van een pleister/druppel/afdekfolie goed blijft kijken is de behandeling niet meer nodig. Dan is je luie oog een goed oog!

Hoe lang duurt het voordat mijn luie oog weer goed kan zien?

Niet alle luie ogen leren om helemaal goed te zien, maar meestal lukt dit wel. Het kan 4 maanden tot zelfs een paar jaar duren voordat je oog weer goed kan zien. Als je voor de behandeling alleen de grootste letters met je luie oog zag, zal je meer en langer hulp moeten krijgen, dan wanneer je oog al iets kleinere letters kon lezen. Hoe minder het oog ziet, hoe langer je moet behandelen.

Hoe vaak moet ik voor controle naar de orthoptist?

Als je een lui oog hebt kom je bij de orthoptist. Als je behandeld wordt voor je luie oog moet je elke 3-4 maanden voor een afspraak naar de orthoptist. Wanneer je oog niet meer lui is, hoef je minder vaak terug te komen.

Totdat je 12 jaar bent blijf je onder controle bij de orthoptist, omdat tot dan de ontwikkeling van het kijken duurt. Er is dus tot je ongeveer 12 jaar bent altijd een kans dat het luie oog weer terug kan komen, daarom zijn de (na)controles bij de orthoptist erg belangrijk. Na je 12e heb je hier geen kans meer op en zijn er geen controles meer nodig.

Ga naar de officiële medische richtlijn
 

Stichting Kind en Ziekenhuis© 2015  | Disclaimer  |  Contact  |  Promotie  |  Patiënteninformatie toevoegen  |  Inloggen